Spacebase: AirBnB voor workshop locatie | RentALoft

Spacebase: AirBnB voor workshop locatie

Een marktplaats voor originele vergaderruimtes. Dat is Spacebase. Het platform, opgericht in augustus 2014, biedt een alternatief voor de tijdverslindende en alles behalve creatieve ruimtes die heel wat bedrijven en consultants dagelijks tegenkomen.

2016-03-02_1543.png

Voorlopig is Spacebase beschikbaar in 10 landen en 14 steden. Naast Berlijn en Hamburg (de oprichters zijn Duitsers) is dit Barcelona, Capetown, Tel Aviv en Londen. Ze hebben ondertussen al meer dan 1000 locaties in hun databank, van de kleine seminarieruimte voor een aantal mensen, tot de grotere venues voor honderden deelnemers.

Wat maakt Spacebase nu zo speciaal ten opzichte van alle andere platforms waar je event of vergaderlocaties kunt boeken? Je zal er geen gewone standaard kamers voor een congres aantreffen.  Ze willen liever het concept van de ‘sharing economy’ toepassen, en dus vrije ruimtes aanbieden die beschikbaar zijn bij bedrijven of mensen.

Zo worden er fotostudio’s, lofts en appartementen aangeboden. Maar de rode draad doorheen het aanbod is dat de locatie ongewoon en inspirerend moet zijn. En gaan ze er prat op dat hun locaties typisch goedkoper zijn dan die in de grotere congreshotels. Een aantal coole locaties die ze aanbieden: van een boksruimte tot een plek aan het water.

spacebase_boxtempel

spacebase_seminarboot

De gekozen ruimte heeft een grote impact op de creativiteit. Veel kan je bereiken wanneer de deelnemers plezier hebben ter plekke en zich kunnen onttrekken aan de day-to-day. Maar bij Spacebase, geven ze aan dat er nog meer factoren zijn. Ze hebben er zelf research rond gedaan. ‘The flow’ wordt het soms genoemd. Wanneer je je onverdeelde aandacht besteed aan 1 topic ben je productiever en vrolijker. Zeker in een workshop met anderen. Ook gamified werken in tegenstelling tot het bureaucratische werken is een manier om die flow te bereiken.

We hebben ons als test ondertussen een maand lang zonder succes op Spacebase toegevoegd. Het probleem hierbij is dat België, Antwerpen, geen voorkeurslocatie is, en we onder ‘Rest of the World’ terug te vinden zijn.

Spacebase, een platform dat we in de toekomst verder gaan opvolgen.