Homestaging aanpak ter voorbereiding van een fotoshoot | RentALoft

De "home staging" aanpak ter voorbereiding van een fotoshoot

Onlangs bij het opruimen ter voorbereiding van een fotoshoot, moest ik denken aan het belang van “home staging'”. Je kent die Angelsaksische trend wel, waarbij huis of appartement wordt klaargestoomd voor verkoop. Het doel is alle ruimtes (ooit jouw woning) zo koopklaar te krijgen dat het een zo ruim mogelijke groep aantrekt. Of net een nichemarkt, afhankelijk van je doelstellingen.


Bij de voorbereiding van een foto- of videoshoot trachten we eenzelfde filosofie te volgen, waarbij reparaties of schilderwerken uiteraard niet nodig zijn. Enkele tips:

1/ Neutraliteit bereiken

Een home stager (in de UK hebben ze hier opleidingen voor) zorgt ervoor dat de decoratie of inrichting van jouw woning zo neutraal mogelijk is. Alles wat net iets te persoonlijk of ongepast is, moet weg.

2/ Opruimen

Orde creëren. En dus is opruimen de boodschap. Rondslingerende kleren, een stapeltje kranten, wijnglazen en etensresten van de dag ervoor. Weg ermee. Anders krijgen bezoekers al snel het idee krijgen dat je te weinig opbergruimte hebt. Of focussen ze zich op de verkeerde (negatieve) zaken.

3/ Netheid

Het lijkt vanzelfsprekend. Maar als je soms woningen van mensen ziet, dan is het soms wel fronsen. Het verkochte (in ons geval te verhuren) goed moet er onberispelijk uitzien. Geen stofje, wel glanzende vloeren, een gereinigd tapijt.

4/ Decoratie

De kunst is een maximum aan objecten gewoon weg te doen. In heel wat TV-programma’s zoals 60 Minute Makeover lijkt dit net het moeilijkste voor mensen. “Ze moeten er maar doorzien”. “Twintig jaar geschiedenis zit in dit huis. Dat zijn mijn ervaringen.” So what? Als je je woning verkoopt, mogen ruimtes er gewoon niet te vol uitzien.

5/ Een lakje verf

Uiteraard kan je zo bepaalde ruimtes zonder al te veel moeite opfrissen. Zeker bij verkoop kan je met een kleine investering behoorlijk wat verschil maken. Wat mij betreft, ga je dan bijna altijd voor licht grijs of gebroken wit.

6/ Helderheid

De woning moet er ruim en licht uitzien. Houd best je gordijnen open, of knip lampen aan zodat de ruimte er mooi verlicht uitziet.

7/ Sfeer creëren

De laatste tip lijkt wat vaag en in lijn met al het vorige, maar je wil een aangename sfeer creëren en hierdoor zorgen dat mogelijke kopers zich thuis voelen!

Laat maar weten als je nog extra tips hebt om ervoor te zorgen dat een locatie zo goed mogelijk tot zijn recht komt…