Location Flanders - Vlaamse steden promoten als ideale filmlocatie | RentALoft

Location Flanders – Vlaamse steden promoten als ideale filmlocatie


Een videoclip shooten in een of andere abdij? Een scène uit een langspeelfilm op het Koningsplein? Of de Joodse buurt in Antwerpen in kaart brengen? Filmmakers uit binnen- en buitenland vinden op de website van Location Flanders alle ingrediënten voor een perfecte setting.

Via Katrien Maes ben ik een tijdje geleden in contact geraakt met Location Flanders. Ze verwoordde het toen zo:

Location Flanders is het overkoepelende filmloket voor Vlaanderen, dat instaat voor de promotie en informatieverspreiding over Vlaanderen als locatie voor audiovisuele projecten. Momenteel vertegenwoordigen wij de steden Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven, Mechelen en Oostende. Aan de hand van onze online ‘locations database’ trachten wij een staalkaart aan te bieden van wat onze aangesloten steden en ruimer gezien Vlaanderen aan interessante filmlocaties te bieden heeft.

RentALoft werd opgenomen in hun database, en is dus ook klaar om als ideale filmlocatie gebruikt te worden voor langspeelfilm of commercial hotspot.

Een recent initiatief van Location Flanders is hun “Location Bonus”, waarbij je 2.500 euro in financiële steun kunt ontvangen als je een idee hebt voor een filmproductie van minimum 70 minuten en je die in Vlaanderen wilt draaien. Het geld zou dan de kosten voor het zoeken van een filmlocatie in Vlaanderen en alle extra kosten hierbij zoals transport, materiaal enz. – of het afhuren van een location scout – moeten dekken. Hiermee hoopt Location Flanders uiteraard het aantal filmproducties in Vlaanderen een boost te geven.

De locatie van het Rentaloft pand – in het stuk van de Lange Leemstraat tussen Belgiëlei en Lamorinièrestraat – kan je misschien op ideeën brengen voor de invalshoek van zo’n filmproductie. De loft is namelijk naast de ideale oord voor een geslaagde product-presentatie ook perfect gelegen om een interessant verhaal te brengen over de joodse gemeenschap. Of het joodse succes bijvoorbeeld in de diamanthandel. Joodse ondernemers zie je hier dagelijks. Ze spelen nog steeds een centrale rol in zowel de handel als de bewerking van diamanten in Antwerpen. Kennis en vaardigheden werden van generatie op generatie overgedragen. Maar dat is voor een toekomstig artikeltje…

In ieder geval een interessante en cultureel rijke buurt… met heel wat stof tot productie. Zeker het bezoeken waard. Of zoals Location Flanders het zegt op haar Facebook fanpagina: “You’ve got the story, we’ve got the settings…”