Hoe foute beslissingen vermijden bij de aankoop van een woning? | RentALoft

Hoe foute beslissingen vermijden bij de aankoop van een woning?

Huis immo

[Deze post heeft op zich niet rechtstreeks iets met Rentaloft als project te maken, maar kadert in mijn algemene interesse in de immo-wereld]

Een tijdje geleden schreef ik over Geo-Fencing en evoluties op de woningmarkt. Sindsdien heb ik ook verder zitten nadenken over de rol van makelaars. Die bemiddelaars die de laatste tijd zo vaak door de “geen immo” gewenste verkopende particulier
als verguisde parasiet worden afgewezen. Maar als ik dan zelf met die particulier spreek, merk ik toch wel dat hun basiskennis rond immotransacties schrikbarend beperkt is. Zeker als ze in een aankoopfase zitten. En ze dus stiekem alle hulp om hun aankoopproces in goede banen te leiden, kunnen gebruiken.

Een paar voorbeelden van “vreemde beslissingen” die sommige mensen maken voor ze een woning kopen. Basisregel is eigenlijk met de bank gaan praten voor je ook maar 1 keer op Immoweb of Hebbes hebt gekeken. Het bespaart je heel wat verkeerde inschattingen of jammerlijk tijdverlies. Wat je verder in mijn ogen niet moet doen:

1/ Van plan zijn een huis te kopen, net op het moment dat je van jobstatus bent veranderd -> eigen zaak gestart, knoop doorgehakt en uiteindelijk na vijf jaar die rotjob vaarwel gezegd. Goed voor jou, maar “No Go” zegt de bank.

2/ Net voor je bij de bank gaat aankloppen nog een grote aankoop doen (coole nieuwe wagen, ruime dressing, Dolby Surround, luxe vakantie in de Caraiben). Stabiliteit, niet impulsiviteit uitstralen, daar gaat het om. Zeker als de financiële instelling waarop je beroep doet, je huisbankier is.

3/ Je bent al de eerste check gepasseerd, en de bank vraagt je om de nodige documenten. Het neemt weken in beslag om hier gevolg aan te geven. Echt voorbereid lijk je niet. De bank heeft snel door welk vlees ze in de kuip heeft. Wees maar zeker dat je dan niet snel als een goede partner bekeken wordt om toch nog extra korting aan toe te kennen…

4/ Vlak voor je aan je huizentocht begint, verander je nog snel van bank, omdat de rente op spaarboekjes bij die andere bank toch wel wat aantrekkelijker was. Niet doen, de verschillen op die termijn zijn sowieso verwaarloosbaar. Doe die stap gewoon wanneer je die hypotheek binnen hebt.

Ik zou wellicht nog een paar zaken kunnen opsommen, maar de bottom line is dat waar je voor een sollicatiegesprek een goede levens-CV moet kunnen voorleggen, je voor een bankgesprek en het afsluiten van een hypothekair krediet een geld-CV moet kunnen voorleggen. De financiele instelling die met je in zee gaat, moet vertrouwen in je hebben rond geldzaken. Maakt daarbij niet uit welke opleidingsachtergrond je hebt.  Solvabiliteit, kredietwaardigheid, omgaan met geld, dat zijn de credo’s.

Wat denk jij? Zou een ander type makelaar sommige mensen in dat proces niet kunnen helpen? Of doe je al beroep op een financieel bemiddelaar? Zou zo iemand heel wat knarsetande deals kunnen vermijden? Ken jij zulke “tussenpersonen” die je op de juiste zaken wijzen bij de aankoop van je droomhuis?

En als uitsmijter nog het volgende. Op woningen die al lang te koop staan of al een paar keer afgeprijsd werden, kan je in principe de beste deals doen. De website immotrace.com raadplegen voor zulke panden is dan ook een must. Die site vertelt je namelijk hoe lang een woning te koop staat. Uiteraard onontbeerlijke informatie in de onderhandelingen over de vraagprijs…. Verder vind je op Immotrace ook de prijzen per bewoonbare vierkante meter in elke Belgische gemeente, zowel voor woningen als appartementen. Doe er je profijt mee!!