Een rijk gevulde boekenkast in jouw interieur | RentALoft

Een rijk gevulde boekenkast in jouw interieur

Telkens als mensen de loft bezoeken, geven ze wel een opmerking over de boekenkast die in de living staat. Soms over het design ervan, soms over de boeken erin. Check check. Snuffel snuffel. “Wat een vreemde mix”, hoor ik ze bijna denken. Boeken intrigeren mensen. En geven een glimp achter de persoonlijkheid van de mensen die ze lezen, zoals Sam Gosling mooi aantoonde in zijn boek “Snoop, What your stuff says about you”. Een rijk gevulde boekenkast kan niet alleen een inhoudelijke indruk geven over het interesseveld van de persoon; ook de manier van ordenen (of de chaos ervan) geeft heel wat prijs.

Er zijn zo van die boeken en auteurs die iedereen in zijn leven gewoon gelezen moet hebben. In mijn ogen dan. Op literair vlak heb ik dat met bijvoorbeeld The Catcher in the Rye van J.D. Salinger of boeken van Paulo Coelho (die niet alleen goede boeken schrijft maar het web ook schitterend gebruikt als distributiekanaal van zijn gedachten en producten). Ook bij de business boeken heb je er een paar. Voor marketing uiteraard de boeken van Seth Godin. Of oudere klassiekers zoals The Seven Habits of Highly Effective People van Stephen R. Covey. Of op vlak van productiviteit Getting Things Done, van David Allen.

Boeken consumeren doe je al lang niet meer louter op een klassieke papieren manier. In 2010 zijn er ondertussen drie manieren waarop ik boeken “lees”.

1/ De klassieke papieren manier – je koopt het fysieke boek in de winkel of op online sites zoals Amazon of Proxis. Vooral literatuur of complexe zakelijke boeken (tutorials bijvoorbeeld) koop ik nog altijd het vaakst op deze oude 😉 manier.

2/ De audio-manier – waarbij een boek lezen betekent dat je je overgeeft aan het stemgeluid van een verteller. Via sites als Audible download je het boek op een iPod of een andere mobiele drager. Dit soort van ‘lectuur’ is ideaal als je gaat lopen, de afwas doet of bijvoorbeeld een lange treinrit hebt. Mijn ondervinding is dat vooral biografieĂ«n of verhalende boeken geschikt zijn om naar te luisteren.

3/ De e-book-wijze. Op pc of op een andere device. Sinds kort heb ik me ook een Amazon Kindle aangeschaft. Ondertussen is Amazon al aan zijn derde generatie E-book reader beland. Consumer Reports geeft een goed overzicht van de verschillen tussen uiteenlopende e-reader toestellen. De Kindle krijgt bij hen (ook bij mij – maar ik heb geen vergelijkingspunt) goede punten. Vooral de E-Ink technologie (waardoor je net een gewoon boek vasthoudt), het pluimgewicht, lange batterij-leven en snelheid van pagina-wissels maken het verschil. En het maakt ook gewoon geen geluid!!

Van de dragers, terug naar het inhoudelijke. The 4-Hour-Workweek van Timothy Ferriss behoort voor mij zeker tot die reeks van aanbevolen business boeken. Aanvankelijk was ik vrij skeptisch. Zo’n Amerikaanse bestsellers hebben al snel een hoog “get rich quickly” gehalte. Zeker met een titel dat als een fabeltje klinkt: een werkweek van slechts vier uur. En een subtitel als “Escape 9-5, live anywhere and join the new rich”. En omdat de statements in het boek echt geen klein bier zijn. Een van die claims is bijvoorbeeld: “Hoe creĂ«er je een zaak die 80,000 dollar per maand opbrengt zonder het te moeten managen?” Hmm. Juist! Het staat er allemaal in.

Maar het boek moet je vooral zien als een leuke inspiratiebron, waarbij het professionele levensverhaal van Ferriss als een geflipte sneltrein leest. Ferriss zelf (geboren in 1977) kan je het best catalogeren als een meer getalenteerde versie van Tom Waes. Zijn business blog behoort tot de meeste gelezen blogs ter wereld. Hij heeft duizend en een verschillende zaken uitgeprobeerd, staat in het Guinness Book of World Records etc.

Tim Ferriss komt midden december met een nieuw boek op de markt, The 4-Hour Body. Ik ga het zeker in gewone boekversie lezen. Wellicht de moeite waard om te lezen, zelfs al steek je maar een fractie op van de gemaakte claims:

  • Hoe Ferriss 34 pond spieren verwierf op 28 dagen tijd, zonder steroids, en door 4 uren per week in de gym door te brengen
  • Hoe 2 uur per dag te slapen en zich volledig uitgerust te voelen
  • Hoe een vrouwelijk orgasme van 15 minuten lang te kunnen produceren
  • Hoe van 5 km naar 50 km joggen te kunnen gaan op 12 weken tijd
  • Hoe een strandvakantie te kunnen betalen door 1 keer naar het ziekenhuis te gaan

Uiteraard zal er bij dit boek ook weer veel hype en ingenieuze marketing tussen zitten. Maar ook dat is een talent geworden in een wereld waar “attention” krijgen een steeds moeilijkere opgave wordt.

Heb jij MUST READ boeken in je boekenkast? Let me know…