TEDxBrussels – Wie gaat de wereld redden? Niet de sint… | RentALoft

TEDxBrussels - Wie gaat de wereld redden? Niet de sint...

Er zijn ideeën die zo goed zijn dat ze gewoon moeten worden verspreid. “Ideas worth spreading”, is het basis motto van de non-profit organisatie TED uit de VS. Sinds 1984 ontmoeten prominente denkers uit wetenschap, bedrijfsleven, kunst en andere disciplines elkaar op de jaarlijkse TED-conferentie in Long Beach en krijgen ze de gelegenheid om hun ideeën in maximum 18 minuten over te brengen aan het publiek. TED Event kloons – onafhankelijk georganiseerd en vaak heel wat goedkoper om bij te wonen – zijn er nu ook in de hele wereld (ook Belgie), zowel voor tieners als volwassenen. Morgen maandag zes december wordt er eentje gehouden in de Bozar in Brussel, met als thema “Who is Going to Save the World.”

TEDxBrussels

Ik zal morgen een deel zijn van het dankbare Bozar-publiek. Meer dan duizend mensen worden verwacht. Achteraf zal ik ongetwijfeld voldoende inspiratie hebben om hier mijn bevindingen neer te pennen. Hieronder alvast een paar feiten.

1/ De basisidee van TED: 18 minuten om een complex onderwerp met innovatief entertainment karakter over te brengen aan het aanwezige publiek.

2/ Waarvoor staat de afkorting TED? TED staat oorspronkelijk voor Technology, Entertainment en Design. Dit zijn de elementaire bouwstenen van het idee. De conferentie brengt deze thema’s bijeen.

3/ Wat zijn de belangrijkste sprekers van de TED in Brussel op zes december? Wellicht te veel om op te sommen. Persoonlijk ben ik vooral benieuwd naar onderstaande sprekers. Je kan alvast een voorsmaakje van hun voordracht lezen op de TED blog.

  • Dries Bruytaert, stuwende kracht en oprichter van Drupal, een van de meest besproken opensource contentmanagement-platformenOpen Source your life
  • Pedro Brugada, befaamd cardioloog, naar wie het Brugada-syndroom is genoemd. Een syndroom dat acute hartdood kan veroorzaken bij schijnbaar gezonde personen met een normaal gevormd en functionerend hart – Hack Your heart
  • Nicholas Negroponte, architect en oprichter van het MIT Media Lab en de associatie One Laptop per Child (OLPC)  – Digital Prophecy
  • Sebastian Thrun, een van de toonaangevende software-ontwikkelaars van Google die onder meer achter het Street View-project zit – Let your car drive you to work
  • David Anderegg, Amerikaans kinderpsycholoog en auteur van het boek “Nerds, who they are and why we need more of them”, waarin hij oa stelt dat onder Amerikaanse kinderen de angst om voor nerd uitgemaakt te worden zo groot is, dat ze niet goed willen zijn in wiskunde en technische vakken – Nerds Unite
  • Bernard Kouchner, mede-oprichter van Artsen Zonder Grenzen en Frans Minister van Buitenlandse Zaken geweest tussen 2007 – 2010. Hij zal spreken over de toekomst van financiële innovaties. Benieuwd of ie het ook over crowdfunding gaat hebben
  • Stromae, Belgisch singer-song writer en duidelijk getalenteerd kunstenaar – Alors on pense

4/ Ted events hebben een prachtige sharing-filosofie. De hele dag kan je het event op hun website via livestreaming volgen (http://www.tedxbrussels.eu). Alle voordrachten zijn een paar dagen erna via iTunes te downloaden. De blog zorgt voor knappe stukjes voor en na het event. En uiteraard gebruiken ze Facebook en Twitter (twitter hashtag #tedxbrussels) om hip en sociaal te wezen.

Alle media kunnen enorm veel leren van deze Ted-conferenties. Eigenlijk hebben ze geen keuze! :)