Volg Rentaloft nu ook op Google+ | RentALoft

Rentaloft verruimt zijn blik en gaat Google+

Rentaloft is sinds kort ook terug te vinden als Google+ Pagina (“Google+ Pages” zijn de tegenhanger van de Facebook fan-/bedrijfspagina). Het was van moetens, want elk modern, zichzelf respecterend merk verruimt op geregelde tijstippen zijn sociale horizon, niet?

Rentaloft Google+ Page

 

Vanuit mijn eerste ervaring zou ik nu aan de fotograaf, het professioneel model, productiehuis of ander bedrijf of merk zowel positieve als negatieve redenen kunnen geven om een plekje te creëren op het meest recente sociale platform van Google. Aangezien mijn glas vaak voller is dan leeg, som ik eerst een paar negatieve punten op. Vervolgens geef ik wat meer duiding bij de pro’s.


Contra Google+ Pagina

1/ G+ is als een café zonder tooggangers
Als je niet een early adopter bent dan betekent G+ niet veel. Niemand van je vrienden, familie of aanverwanten zitten erop. En om er enig voordeel uit te halen moet je al een massaal bereik hebben. Echt motiverend werkt dit dus niet. Bovendien: wie loopt graag rond in een café zonder vrienden, met het besef dat in die andere cafés (Facebook of Twitter bijvoorbeeld) al je vrienden zitten te partyen? Kortom: indien je als marketeer eindeloos veel tijd en middelen hebt, zou ik zeggen: ga voor Google+. Indien je al bestaande populaire kanalen hebt, en je daar nog ruimte voor verbetering ziet, is het advies wellicht om je inspanningen te richten op de sociale netwerken waar je (mogelijke) klanten al zijn.

De berichtgeving rond Google+ in de komende maanden gewoon in het oog houden is dan de boodschap.

2/ de beheermogelijkhden sucken.

Het zorgde aanvankelijk voor verwarring om uit te vissen hoe ik mijn pagina überhaupt kon aanpassen. Door de single account koppeling kan ik andere loft-ers bovendien moeilijk toegang geven tot het beheer van de pagina’s (om bijvoorbeeld content toe te voegen). No big deal weliswaar. Dit gaat wellicht in de komende weken/maanden gefixt worden.

3/ Geen notificaties

Na het aanmaken van de G+-pagina merkte ik dat een paar sympathiekelingen me op Google+ waren beginnen volgen. Alleen had ik het toevallig opgemerkt. Google vond het niet de moeite om dit even te laten weten. Je moet met andere woorden zelf de meldingen in Google+ bekijken.

4/ Wedstrijden of promotiecampagnes zijn (voorlopig?) strikt verboden
Althans. Dat las ik op TechCrunch. Voor mij niet gelaten, en eigenlijk ook onbelangrijk. Lijkt me het vakgebied van Facebook. Google+ moet toch niet een exacte copie van Facebook zijn?

5/ Djee, nog meer aan marketing doen

Fragmentatie en meer beschikbare kanalen is gewoon de nieuwe realiteit voor marketeers. Je kan dit als negatief zien; maar zoals met alles ins Leben is dat uiteraard ook een opportuniteit. Méér werk betekent het vast en zeker, en het blijft cruciaal dat je maar stappen zet als je minstens bereid bent om te reageren. Uiteindelijk gaat het hier om een extra sociale context.

Wellicht zou ik nog een paar negatieve zaken kunnen geven, maar grootste punt van kritiek is uiteraard dat merken een publiek hebben opgebouwd op de andere sociale netwerken, en nu verondersteld worden opnieuw te beginnen. Goed zot niet?
De cijfers liegen er niet om. Facebook heeft gewoon een enorme voorsprong uitgebouwd in gebruikers-aantallen voor zijn fanpagina’s, en hebben het hele ecosysteem van applicaties errond. Maar dat neemt niet weg dat Google+ geen inhaalbeweging kan maken.

Pro Google+ Pagina

Uiteraard zijn er ook positieve redenen om een Google+ Page te starten.

1/ een ander publiek aanspreken

Hoe ik het persoonlijk zou aanpakken, is gewoon Facebook en Google als twee totaal aparte publiektrekkers te bekijken. Het ene voor je core audience, het andere om wat meer te experimenteren. Dat is alleszins mijn huidig opzet. Rentaloft op Facebook voor Nederlandstalige locatie lovers. Rentaloft op Google+ meer gericht op early adopters die niet vies zijn van Engelstalige updates. Geen idee of het kan werken, maar focusen op die early adopters lijkt me wel een juiste piste. Daarmee komen we tot een volgend punt.

2/ Google+ als experimentele speelruimte

Uiteindelijk gaat het wel om Google. Niet zomaar om een kleine, nieuwe nichespeler op de markt. Google is ‘gevonden worden’. En welk merk wil dat niet. Voor een locatie business lijkt het dus zeker relevant om te checken hoe snel Google integreert met zijn andere producten, en wat daarvoor de waarde van zo’n nieuwe business-pagina kan betekenen. SEO en SEA: toekomstige impact hierop checken!

3/ YouTube als content driver voor G+

Op zich zou je spontaan enkel aan ‘Google Search’ denken om een impact te zien op zoekresultaten. De ‘black swan’ hier zou wel eens YouTube kunnen zijn. Daar zit al een uitgebreid publiek. Heel veel merken. Enorm veel interactie. Iets in me zegt dat de innovatie uit die hoek zou kunnen komen. Geen idee wat soort integratie/functionaliteit, maar aan mijn eigen gedrag merk ik dat ik steeds vaker mijn YouTube stream check….

Als afsluiter nog dit. Zowel Facebook pagina’s als Google+ stuff, is enkel nuttig als je zelf tijd wil steken in Social Media. Niet elke business heeft hier zin in, of de juiste focus voor. Gewoon niet doen dan. Je klanten vinden je (hopelijk) ook op traditionele manieren… :)