Rentaloft trends voor 2012 | RentALoft

Rentaloft trends voor 2012

2011 loopt op zijn laatste benen. Midden 2010 schreef ik nog een terublik op de eerste zes maanden. De balans is nog steeds positief. Voor de Rentaloft locatie was 2011 een heel boeiend jaar. Een rijpingsjaar, met heel wat leuke, nieuwe ontmoetingen en behoorlijk wat uiteenlopende, coole projecten onder 1 dak. Hieronder een paar trends waarvan ik denk dat ze in 2012 meer aandacht gaan krijgen, en dus relevant zijn voor de toekomst van Rentaloft:

1/ De mobiele trein der snelheid -> “Transacties moeten mobiel, super snel en makkelijk verlopen”

Mobiel blijft het innovatietempo aangeven. Iedereen verwacht, nee eist, steeds vaker dat hun processen efficiënter en snel verlopen. Zeker als ze een draaidag, workshop, fotoshoot of tupperware event in goede banen moeten leiden. Maar ook als het over betalingen en hun bankrekening gaat. Heel wat banken zoals KBC en ING hebben in 2011 vlotjes de mobiele stap gezet. Opvallend daarbij is dat die mobiele applicaties makkelijker en sneller in gebruik zijn dan de desktop versie. Steeds meer mensen – ook in België – hebben een smartphone; zoveel meer dan een telefoon. Het afhandelen van die betalingen wordt daardoor een makkie, en betalen via het mobieltje zal in 2012 steeds vaker voorkomen. Over mobiel “bitcoin” (nieuw digitaal geld) zwijg ik dan nog.

2/ Van de zorg om je lichaan tot extreme fitness

2012 wordt het jaar van extreme fitness. Denk ik dit omdat mensen die de loft afhuren er afgetraind uitzien. Dat ook! Maar het grootste argument hiervoor is vooral dat we ons in 2012 nog meer zullen storten op zaken waarover we controle kunnen houden: ons lichaam. Waarom? Om de complexiteit en veranderingen in de wereld aan te kunnen – 2012 wordt geen vrolijk economisch jaar. Vandaar dat Rentaloft al sinds dag 1 een boksbal & bokshandschoenen heeft klaarstaan. Zo blijft Xian – die als Chinese krijger over de loft waakt – fit. Maar kunnen anderen zich soms ook uitleven.

Een eerste stap in een uitgebreider fitness-aanbod? Denkt Rentaloft eraan intensieve fitness-opties, militaire training, modderlopen en werken met persoonlijke coaches aan te bieden. Wie weet! 😉

 

3/ Design

Schoonheid en design zullen in 2012 enorm belangrijk blijven. Ook na het overlijden van de geniale Steve Jobs blijven high-design producten belangrijk, niet in het minst voor de gewone mens… En ik merk dat er in België een inhaalbeweging aan de gang is om schoonheid en strakke design-lijnen als belangrijke attributen te beschouwen van een geslaagd geheel. Form-meets-function gaat steeds vaker niet enkel meer weggelegd zijn voor design gerichte centra als Japan of Scandinavische landen. De relevantie voor Rentaloft hiervan is uiteraard aan de vraag-zijde.

 

4/ Creativiteit met een grote C

Als je de loft huurt, spreekt het voor zich dat je oplossingen ziet en een neus hebt voor creativiteit. Je bent fotograaf en tracht het mooiste, origineelste of beste uit je model te halen. Je bent opname-leider en moet creatief omgaan met de beschikbare ruimte. Of je werkt als styliste en tracht het gewone tot het coole te verheven. Choreografieën die tot leven worden gedanst. Pareltjes die tot stand komen tijdens kook-workshops. Creativiteit bij mensen is er natuurlijk altijd geweest. Alleen wordt het anno 2012 alweer zo makkelijk om die individuele expressie te starten en te uiten. Het aantal diverse artiesten dat ik hier al heb mogen ontvangen, is gewoon indrukwekkend. En met sociale media blijft dit niet verborgen binnen de huiskamer, maar hebben we enkel de eerste stapjes gezien.

 

5/ Ik werk voor mezelf

Een trend die al een tijdje opkomt, maar door digitale media en onze kennismaatschappij steeds sneller gaat, is zeer zeker de ‘ik ga voor mezelf werken’ trend. Beginnende of net startende ondernemers zijn legio bij Rentaloft. Mensen die een idee hebben, en het willen realiseren. Die droom najagen is het mooiste wat het is. In hoofd- of bijberoep. Of je nu beginnend fotograaf, kleding-ontwerper, make-up artiest, aspirant-model of styliste bent. De skills die ik bij die succesvolle ondernemers zie terugkomen?

  • Een plan en de ‘ik weet wat ik wil’ karaktereigenschappen
  • Persoonlijke discipline
  • Een behoorlijk gemak in omgang met technologie

Zie hierover ook mijn artikel: ‘Tinternet’ is al lang geen angstig brochure-medium meer

6/  Afhuren is cool, bezit veel te vermoeiend

Mensen gaan in de toekomst steeds vaker ‘dingen’ huren. En met ‘dingen’ bedoel ik echt de meest uiteenlopende stuff, waar je nu totaal nog niet aan denkt. Uiteraard zal deze verhuurtrend als eerste inslaan op de algemene vastgoedmarkt, waarbij we in de komende jaren wellicht van een koopmarkt (huidige situatie in België) gaan evolueren naar een huurmarkt.

Zoals al eens vermeld: de professionals die de loft afhuren zijn vrij ‘digitaal’. Zeker die fotografen. Fancy materiaal bij de hand. Ipad. Smartphone. Onmiddellijk op zoek naar het wifi-signaal. Digitaal heeft ons bezitsdenken veranderd.  Het huren verruimt zich naar bepaalde rubrieken waaraan je vroeger minder makkelijk zou denken. Voeg daar de nog steeds voortkabbelende recessie aan toe en je hebt nog meer verhuurolie op het vuur.

Wat ik tracht te zeggen: mensen gaan steeds vaker denken in functie van verhuur. Niet van aankoop. Niet enkel het huren van media of auto’s zal vanzelfsprekend worden, ook kinderkledij, binnenhuisinterieurs, kantoorruimtes. Dat alles voor een korte periode. Die beweging is uiteraard al aan de gang maar zal zich wellicht nog versterken.

Tot daar mijn vooruitblik op 2012. Ik wens iedereen alleszins super leuke kerstdagen en een spetterend 2012 toe! En laat maar weten of je zelf bepaalde relevante trends ziet die jij  wil delen….