Recensie van Tim Ferriss – The 4-Hour Workweek | RentALoft

Recensie van Tim Ferriss – The 4-Hour Workweek

Ik wou het boek –  The ‘4-Hour Workweek’ van Tim Ferriss –  al meer dan een jaar kort reviewen. Eindelijk heb ik mijn mening erover neergepend. En de trends die ik voor 2012 schreef, gelden min of meer nog altijd voor 2013. Dan heb ik dat ook even gecoverd. :)

The 4-Hour Workweek Tim Ferris

Tim Ferris, meer getalenteerde VS-versie Tom Waes

Eerst iets over Tim Ferriss, de auteur van het boek. Het professionele levensverhaal van Ferriss leest als een geflipte Fyra-trein. Ferris zelf (geboren in 1977) kan je het best catalogeren als een meer getalenteerde VS-versie van Tom Waes. Zijn business blog behoort tot de meeste gelezen blogs ter wereld. Hij heeft duizend en één verschillende zaken uitgeprobeerd, staat in het Guinness Book of World Records, enzoverder. Hij is zeer zeker een meester marketeer, die na The 4-Hour Workweek ondertussen ook The 4-hour Body (ben er aan begonnen maar niet al te ver geraakt) en The 4-hour Chef heeft geschreven.

Na de universiteit aanvaardt Ferriss een zielloze job bij een hoogtechnologisch bedrijf. Al snel verlaat hij dat bedrijf om zijn eigen zielloze zaak te starten. En maakt hij de switch van 40 uur per week voor iemand anders werken, naar 80 uur per week werken voor zichzelf. Hij heeft er de pest in. Het loon is naar behoren, maar de zaak kraakt hem.

Nadat hij leert over het Pareto-principe (meer gekend als het 80-20 Principe), heeft ie een openbaring: hij stroomlijnt zijn bedrijf, waardoor het via automatisatie van systemen niet alleen winstgevender wordt, maar ook minder van zijn tijd opslorpt. Heel wat minder tijd zelf. Hij gaat op ‘mini-pensioen “, en besluit vervolgens om een boek over” lifestyle design” te schrijven.  Hierin beschrijft hij hoe je een leven kunt creëren dat werken en spelen combineert, en beide maximaliseert.

The 4-hour Workweek, automatisering van je leven

Dat boek, ‘The 4-hour Workweek’,  is opgedeeld in vier rubrieken. Elk onderdeel verkent 1 van de onderdelen van Lifestyle Design.

  1. Bepaal je doelstellingen. Beslis wat belangrijk is. Stel doelen. Vraag jezelf af: “Wat wil ik eigenlijk?”
  2. Vermijd afleiding zodat je tijd kunt vrijmaken. Leer om effectief (doeltreffend) te zijn, niet efficiënt (doelmatig). Focus op de 20% van de dingen die belangrijk zijn en negeer de 80% die het niet zijn. Zet jezelf op een dieet van beperkte informatie. Leer om ‘nee’ zeggen.
  3. Automatiseer je cash flow om je inkomsten te verhogen. Outsource je leven – huur bijvoorbeeld een virtuele assistent om ondergeschikte taken af te handelen. Ontwikkel een zaak die op automatische piloot kan draaien.
  4. Bevrijd jezelf van traditionele verwachtingen. Design je eigen job op die manier dat het je mobiliteit verhoogt. Op zich kan dit betekenen: van thuis uit werken, of mini-pensioenperiodes nemen door geografisch te verhuizen naar landen met gunstige wisselkoersen.

 

The 4-Hour Workweek beschrijft de specifieke acties die Ferriss neemt om deze stappen uit te voeren. Soms zijn die uitgebreide details niet bijster nuttig. Maar ze mogen je als lezer niet laten afleiden van de bredere boodschap. Onderliggend zijn er details die je leven echt kunnen veranderen. Zo heeft ie het op een bepaald ogenblik over automatisering. Hierbij kan je de vraag stellen of virtuele assistenten wel waardevol zijn voor het gros van de bedrijven of ondernemingen. Want: het werkte wel voor het business model van zijn bedrijf, maar waarschijnlijk is het niet altijd van toepassing op de meeste anderen.

Uiteraard is het boek ook heel veel hype. Maar het leest vlot, inspireert en heeft me zeker goesting gegeven de voorbije twee jaar bepaalde zaken in mijn eigen leven en rond Rentaloft anders te bekijken en aan te pakken. Het nadeel dat ik met Rentaloft (trouwens, nog altijd iets dat ik in on the side doe) uiteraard altijd zal hebben, is dat het een persoonlijke, locatiegebonden aanpak vraagt, en er dus steeds heel wat 1 op 1 persoonlijk contact bij komt kijken. Maar het neemt niet weg dat elke onderneming altijd efficiënter aangepakt en geautomatiseerd kan worden. En voor mensen die wat meer inzichten hierover wensen, is het zeker een top boek!