Rentaloft aanvaardt bitcoins als betaalmiddel | RentALoft

Rentaloft aanvaardt bitcoins als betaalmiddel

Iedereen die de loft huurt, kan voortaan ook in bitcoins betalen bij Rentaloft.

betalen_bitcoin

Wat zijn bitcoins?

Rond bitcoin bestaan heel wat misverstanden. Het allergrootste: dat het maar een nieuwe digitale valuta is. En dan wordt steevast gesproken over mistery man Satoshi Nakamoto die in 2009 bitcoin als open source technologie lanceerde. Lees je zijn paper, dan besef je dat het vernieuwende in het onderliggende platform ligt.

bitcoin versus Bitcoin: analogie van de auto op de Autosnelweg

Om dat platform te begrijpen is de analogie van een auto uitermate geschikt. We aanvaarden nu even dat 1 bitcoin (met kleine ´b ´) een wagen is. Het platform Bitcoin (met grote \’B\’) is dan een gloednieuwe autosnelweg, waarop iedereen die bitcoins heeft, makkelijk kan rijden zonder rekening te moeten houden met oceanen, zonder constant te moeten bijtanken en zonder een wegentol te moeten betalen. Verder zijn er nog tientallen andere voordelen die allemaal nog uitgevonden moeten worden.

Want: die auto/bitcoin is maar de eerste applicatie die goed gebruik maakt van het platform. Het bitcoin-protocol heeft enorme waarde en daarom willen steeds meer mensen die bitcoin-wagen aankopen. Zo is het dankzij het protocol mogelijk eigendomsrechten van bijvoorbeeld aandelen en digitaal geld over te dragen naar een andere persoon zonder inspraak van een centrale instantie zoals de overheid, de notaris of een bank.

Disruptie van traditionele ´business modellen ´

Nog anders uitgedrukt. Bitcoin heeft min of meer in zijn definitie ingebakken dat het in de bankwereld wil veroorzaken, wat bittorrent, p2p en file swapping de muziek en video business op een presenteerblaadje gaf: La Revolucion. Verder is het ook gewoon heel innovatieve Open Source technologie dat voor tal van nieuwe financiele innovatie zou kunnen zorgen. Sommigen spreken in dat opzicht van the Internet of Money. Voor heel wat developers is het dan weer een API (Application Programming Interface) voor geld.Dat was behoorlijk wat gegoochel met wellicht een paar nieuwe termen.

Daarom raad ik zeker deze uitleg aan in bewoordingen die een vijfjarige zou moeten verstaan.

Wil je een wat uitgebreidere visuele presentatie, bekijk dan zeker deze steengoede ´Disrupt ´-presentatie van evangelist Andreas Antonopoulos.

Geen tijd?Dit drie minuten durend filmpje geeft je al een goede intro van wat bitcoin is.

Waarom bitcoins aanvaarden? Waarom niet? Het is makkelijk zat om te ontvangen, en indien klanten ermee willen betalen, waarom dan niet? Met ‘programmable money’ zijn er in een (verdere) toekomst ook heel wat zaken die ik hier bij rentaloft zou kunnen uittesten. Uiteraard zijn we nog niet zo ver dat de deur van de loft enkel openklikt als een voorschot-fee in bitcoin mijn smartphone bereikt, maar bicoin aanvaarden is wel een eerste stap om te begrijpen wat de mogelijkheden zijn.

Waarom zou jij met bitcoins betalen?

Eerst en vooral omdat ik iedereen die in bitcoins betaal, 10% korting geef. Lange termijn geloof ik in dit soort technologie: bitcoin1.0, bitcoin 2.0,… Dat maakt me bereid naast het valutarisico dat ik loop (de bitcoin-waarde in euro’s of dollars is uitermate volatiel in deze prille bestaansfase) ook bijkomend in marge in te boeten. Uiteindelijk is het een experiment. En ben ik zelf bereid leergeld te betalen.Wil je zelf ermee aan de slag? Bitcoin.org is een goed begin.

Waarom dan net nu bitcoins aanvaarden?

Is het wel verstandig vertrouwen te hebben in bitcoins net nu de Nationale Bank haar voorzichtig ei erover heeft gelegd? Is de bitcoin-technologie volwassen? Helemaal niet!

De technologie is allesbehalve volwassen

In software termen bevindt het zich wellicht niet eens in alfa fase. Met andere worden: heel, heel, heel precaire kinderschoenen. Maar ondertussen heeft het wel al serieuze stormen doorstaan en is er stilaan meer vertrouwen dat cryptocurrencies in het algemeen een blijvend fenomeen zijn.Dat de adoptie ervan enkel nog zal toenemen, zie je stilaan aan het aantal partijen dat op de kar springt. In België niet eens een handvol grotere spelers: pizza.be, Mobile Vikings. Het volstaat dat een echt grote speler ala Netflix (er zijn geruchten) er in gelooft, om meteen een echt grote partij te hebben. En dat zou de ultieme doorbraak van de technologie kunnen betekenen. Maar mainstream is het nog lang niet!

Facturatieprogramma ´s gaan bitcoins als volwaardige valuta zien

Verder heeft mijn beslissing een extra duwtje gekregen omdat Moneybird – het software programma dat ik gebruik voor facturatie – net ondersteuning van bitcoins als valuta aankondigde. Op zich had ik voordien ook gewoon een bitcoin adres kunnen communiceren onderaan een factuur, maar nu ziet elke klant meteen met welk bedrag in bitcoins dit overeenkomt. En voor de belastingdienst zal ik gewoon een ´rentaloft wallet ´ houden waarin keurig alle bitcoin-transacties opgenomen zijn.

Zou jij ooit in bitcoins betalen? Laat maar weten!