Airbnb wordt het grootste reisbureau ter wereld | RentALoft

Airbnb wordt het grootste reisbureau ter wereld

 

Airbnb, het bedrijf dat van iedereen een potentiële hoteluitbater maakt, wil in de toekomst evolueren naar een volwaardig reisbureau. Gebruikers kunnen na huizen voortaan ook ervaringen boeken bij particulieren. Hieronder zie je hun recente productfilm over ‘Trips’.

Wie een kamer, appartement of een volledig huis op overschot heeft, kan die via Airbnb verhuren aan toeristen. Die toeristen kunnen in plaats van in een wat minder persoonlijke hotel logeren op een authentieke locatie. Dat is het succesrecept waarmee Airbnb de voorbije jaren wereldwijd, en ook in België, de reisindustrie op zijn kop zette en een stuk marktaandeel inpikte van de hotelsector.

Dat wil het bedrijf uit San Francisco uitbreiden naar ervaringen en gepersonaliseerde activiteiten. Bloomberg had hier in maart van dit jaar al over bericht tijdens een interview met CEO Brian Chesky. Wie op reis gaat in Californië, bijvoorbeeld, kan bij een lokale inwoner een historische tour met een oldtimer in Malibu boeken, een bezoek met een kok aan een markt of een namiddag surfen. Of een avond langs jazzclubs in Detroit of in het nachtleven van Havana. Voor toeristen is het een manier om zich onder te dompelen in een lokale gemeenschap, ver van het massatoerisme. Voor particulieren is het een manier om munt te slaan uit hobby’s.

1020

In een artikel van The New York Times lees je over een artiest uit Miami die een tweedaagse ervaring “Behind the Art” aanbiedt, waarbij bezoekers lokale artiesten ontmoeten in hun studio’s en zo lokale stukken creëren. Hij laat weten dat hij voorlopig een 150 USD fee per persoon aanbiedt, waarmee de maaltijd en het kunstmateriaal worden gedekt. Binnenkort neemt Airbnb uiteraard 20% van die inkomsten.

Airbnb Open

CxfK_dtUcAAO6Lv.jpg-large

Brian Chesky, de CEO van Airbnb, deed de aankondiging vorige week op Airbnb Open, een driedaags festival en conferentie waarmee het bedrijf de binnenstad van Los Angeles inpalmt. ‘Reizen is gemakkelijk geworden, maar het is niet magisch meer’, zei Chesky er. ‘Als je reist ben je vaak een outsider. Je bent eenzaam. Als je een interessante trip wil maken, kost dat heel veel voorbereiding, waar je vaak meer mee bezig bent dan met reizen zelf.’ Met het nieuwe aanbod wil Airbnb unieke belevenissen verkopen met een druk op de knop.

Airbnb schuift op die manier op van platform om huizen te verhuren op korte termijn en een plaats om een overnachting te boeken naar een volwaardig reisagentschap.

Wat moet je weten over AirBnB Trips?

1/ Filosofie achter een trip

Volgens Chesky past de nieuwe stap in de filosofie van het bedrijf. ‘Veel techbedrijven praten graag over de magie van hun technologie die dingen makkelijk maakt. Maar bij ons zit die magie altijd in mensen. Als je een passie hebt, een interesse, een hobby, dan kan je je gemeenschap delen met anderen in de wereld. Reizen gaat niet over waar je gaat, maar over wie je wordt. Hij beschrijft zijn plan als “mass niche” toerisme. Alles in het traject van een trip zal blijkbaar door mensen worden geselecteerd, niet door een algoritme. Airbnb heeft zelf professionele videografen ingehuurd om de promo-trailers van elke ervaring te maken.

1020

2/ Duur van een trip

De trips kunnen enkele dagen duren, of enkele uren. Er horen ook audiogidsen en meetups met medereizigers bij. In de app van Airbnb kan je zo een trip plannen, en Airbnb zal op basis van je locaties suggesties doen als je enkele uren vrij hebt.

3/ Trip activiteit

Je kan zoeken op ervaring in plaats van locatie. Wie bijvoorbeeld een trip wil bouwen rond eten en drinken of rond een outdooractiviteit, maar de locatie van onderschikt belang vindt, kan zo aan zijn of haar trekken komen. Later wil Airbnb onder meer ook vliegtickets en andere toeristische diensten verkopen, maar daarover heeft het bedrijf nog niet al te veel gecommuniceerd.

4/ Trip aanbod

Het aanbod van trips begint in 12 steden en wordt volgend jaar uitgebreid naar 50, waaronder Amsterdam, Barcelona en Parijs. ‘Het is de bedoeling dat dit snel beschikbaar wordt over heel de wereld’, aldus Chesky. Of Antwerpen in de lijst van steden zit, is nog niet duidelijk.

Oorsprong van het bedrijf

Airbnb werd 8 jaar geleden door drie vrienden opgericht als platform om overnachtingen te boeken bij particulieren op een luchtmatras. Het groeide uit tot een wereldwijde dienst waarmee mensen hun huis of een deel ervan voor korte termijn kunnen verhuren. Het concept is een globaal succes. Airbnb verhuurt 3 miljoen huizen in 34.000 steden in 191 landen.

Samen met Uber is Airbnb de grootste naam in de zogeheten deeleconomie. Het platform geeft mensen de kans om iets te verdienen aan een voordien onderbenut eigendom. Maar in veel steden is Airbnb, net als Uber, ook controversieel omdat het model wordt misbruikt. Panden worden er exclusief verhuurd voor kortetermijnverblijven, waardoor ze fungeren als hotels zonder dat ze daarvoor de vereiste belastingen betalen.

Vaak kan dat ook de lokale vastgoedprijzen omhoog drijven en problemen opleveren met de autoriteiten. Onder meer in Amsterdam, New York en thuisstad San Francisco is dat het geval. Met de nieuwe strategie maakt Airbnb zich daar alvast minder kwetsbaar voor.

IPO

Het bedrijf groeide in minder dan acht jaar naar een waardering van 30 miljard dollar. Hiermee prijkt het in de top van globale private megastart-ups, in het gezelschap van onder meer Uber, Snapchat en de Chinese bedrijven Xiaomi en Didi.

Aan techmagazine Wired, zei Chesky dat ‘de uitbreiding van het aanbod naar trips in het parcours past om Airbnb voor te bereiden op een uiteindelijke beursgang. Onze investeerders zijn voorlopig blij dat we privaat zijn. Als de tijd rijp is voor het bedrijf zullen we het doen. Maar op korte termijn hebben we niet de intentie om naar de beurs te trekken.’

In datzelfde Wired lees je wellicht de belangrijkste kritiek en moeilijkheid waarmee het bedrijf in de toekomst gaat kampen , en dat is het schaalbaar maken van spontaneïteit.

“Airbnb’s contradictory gamble is that it can scale spontaneity. Standing watching the near-nude violinist it occurs to me that I’ve seen a different side of San Francisco. But how different will it feel once thousands of other tourists have opened the Airbnb app in search of something unexpected?”

Onze ervaring met AirBnb?

Hier bij rentaloft zijn we enorm fan van het Airbnb-concept en hadden we niets dan positieve ervaringen tijdens de vakantietrips in bijvoorbeeld Brazilie, Portugal of Spanje de afgelopen jaren. Als je zelf voldoende tijd neemt om een goede host (essentie is het vinden van een super host!) te zoeken en hierbij een aantal belangrijke criteria in acht neemt, kan je op die manier prima reizen.

Hieronder een zicht vanuit onze Airbnb-locatie in Vejer de la Frontera.

img_20160801_081154-3 img_20160731_211432-3

Aarzel niet ons te contacteren met je eigen bedenkingen of ervaringen!